ŞEKER HAMURLU PASTA
Blogdaki ilk tarifim kızımın
doğum günü için yaptığım pastanın tarifi olsun istedim. Çünkü blog açma
konusunda beni cesaretlendiren kızımdı. Hatta şeker hamurlu pasta yapmak için
gereken malzemeleri de bana hediye eden kızımdı :)
Doğal olarak benim yaptığım
pasta çok amatörce :) İnternette
okuduğum tarifleri kendime göre yorumlayarak yaptım. Benim gibi çok yeni olanlara
ev ortamında ilk defa deneyeceklere bir fikir verir umarım .Ben yaparken çok
keyif aldım ; umarım sizlerde alırsınız :)
PANDİSPANYA TARİFİ
Malzemeler:
4 yumurta
(Sarısı ve beyazı ayrılacak)
110 gr toz şeker (İkiye ayır)
85 gr un
40 ml su
(Süt veya meyva suyuda olabilir)
25 gr kakao
1 çay kaşığı vanilya
1-Un ve kakao birlikte elenir.
2-Yumurtaları ayırırken dikkat etmeniz çok
önemli. Beyaza hiç sarı karışmayacak. Sonra şekerin yarısını sarılarla yarısını
beyazlarla ayrı ayrı çırpın.
a) Sarıları karıştırırken vanilya ilave edin, çırpın.daha
sonra suyu ilave edip çırpmaya devam edin.
b) Beyazlar daha uzun sertleşene kadar çırpılır.
3-Yumurta sarılarını şöyle bir karıştırıp, içine
un ve kakao karışımını koyun .Karıştırmadan önce yumurta aklarını da ilave
edin. Alttan üste doğru karıştırın. Pürüzsüz
bir kıvam olmalı.
24 cm.lik kelepçeli kalıba koyarak 160 derecede
40 dk pişirin. (Benim evdeki kalıbım 26
cm olduğu için pastam biraz geniş oldu.Hatta 22 cm lik kalıp daha uygun
olabilir.)
GANAJ TARİFİ
Malzemeler:
200 gr sütlü kuvertür çikolata
200 gr bitter kuvertür çikolata
400 ml süt kreması
Kuvertür çikolataları küçük parçalar halinde
kesin.Kremayı bir taşım kaynatıp,çikolataları içine atıp karıştırarak eritin.
Ben bir gün önceden hazırladım.Buzdolabında 1
gün beklettim.Kullanacağım zaman krem şanti kıvamında olana kadar çırptım.Sonra
pasta aralarına sürdüm.Ya da pandispanya pişerken hazırlayıp 2-3 saat buzdolabında bekletebilirsiniz.
ŞERBET
TARİFİ
Malzemeler:
1 bardak su
1 bardak şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
Karıştırmadan ocağa koyup kaynatın. Sonra
soğumaya bırakın.
*Kekimiz piştikten sonra çıkarıp fırın
telinin üstüne koyup soğutun.
*Soğuduktan sonra yatay olarak 3’e bölün
*Keki süsleyeceğiniz servis tabağına kekin en
üst parçasını koyun.En alttaki parçayı üste koyun ki şeker hamuruyla süslediğinizde
düzgün olsun.
*En alta koyacağımız parçayı tabağa koyduktan
sonra hazırladığımız şerbetle ıslatın.
*Sonra hazırladığımız ganajın yarısını kekin
üstüne sürün.
*İstediğiniz meyveyi koyun.Ben muz koydum.
*İkinci parçaya da aynı işlemleri yapın.
*En üstteki parçayı koymadan önce içini
şerbetle ıslatın. Islanan kısın alta gelecek şekilde en üste koyun.
Sıra geldi
pastamızı süslemeye; ben hazır şeker
hamuru kullandım.Hamuru açacağım yere biraz mısır nişastası serperek hamurları
açtım.Pastayı kaplayacağınız hamuru pastanızın çapından yaklaşık 10 cm daha
büyük açın.Merdane yardımıyla üstüne yerleştirip potlukları
düzeltin.Fazlalıkları kesin.Ve arzu ettiğiniz şekilde süsleyin.Ben şeker
hamurlarını yapıştırmak için sadece su kullandım.Fırçayla biraz hamura sürdüm.
Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder