27 Mart 2017 Pazartesi

EVDE YOĞURT YAPIMI

evde kolay yoğurt yapımı






















İnternette araştırınca bir çok ev yoğurdu yapımı tarifi bulabilirsiniz. Bende aslında her duyduğum yöntemle yoğurt yapmayı denedim. Son birkaç seferdir yaptığım yöntemle muhteşem yoğurtlarım oluyor. Bu nedenle birde ben yazayım istedim. Belki sizde böyle yapar ve memnun kalırsınız.

Yoğurt yaparken önemli olan denemek ve  tutmadığında hemen pes etmemek. Yaptıkça pratiklik kazanıyorsunuz. Kavanozu açtığınızda arzu ettiğiniz kıvamı bulduğunuzda çok mutlu oluyorsunuz.

Artık yoğurdu cam kavanozda yapmayı tercih ediyorum. Sizde cam kap, kavanoz veya çömlekte mayalayabilirsiniz. Kavanozda mayalanan yoğurt daha küçük miktarda olup, çabuk tüketildiği için tenceredeki kadar sulanmıyor.

Malzemeler 
  • 1 litre açık veya günlük süt
  • 1 çorba kaşığı yoğurt (oda sıcaklığında)

Yapılışı :

1- Çiğ süt kullanacaksanız, önce çelik bir tencereye alın, kaynatın.  Kaynatma esnasında 10 dakika kadar sütü karıştırarak, sütü havalandırın. Süt kaynayıp fokurdamaya başladığında altını kısıp 10-15 dakika daha kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin.
    Günlük süt kullanacaksanız, mayalama sıcaklığına kadar ısıtmanız yeterli.

2- Kaynayıp, ılınmaya bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin.
Süte serçe parmağınızı batırdığınızda 10'a kadar saydığınızda parmağınız sıcaklığa dayanıyor ancak hafif bir yanma hissi duyuyorsanız süt mayalanma sıcaklığına gelmiştir. 

3- Bir kasede bir yemek kaşığı yoğurtla birkaç yemek kaşığı ılık sütü (maya için hazırladığınız sütten alabilirsiniz)  iyice karıştırın ki yoğurt homojen olarak dağılsın.  Sonra karışımı mayalayacağınız süte dökün ve güzelce karıştırın.

4- Kavanozları saracağınız örtünün üstüne koyun ve sütü boşalttıktan sonra yerinden oynatmayın.

5- Yoğurt yapımının bence püf noktası : Kavanozların üzerine kağıt havlu 2 kat olarak yerleştirilir ve kapakları sıkıca kapatılır. Kağıt havlu kavanozdaki buharı çekecek ve yoğurdun sulu olması önleyecektir.

6- Mayaladığınız sütün ısısını koruması için kalın bir örtü ile etrafını ve üzerini iyice sarın.

7- Dört  saat sonra açın, kavanozlardaki kağıt havluyu alıp kapağı tekrar kapatın ve buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az  bir gece  dinlendirdikten sonra yiyebilirsiniz.  
Yoğurdunuzu akşamüstü hazırlayın, böylece bütün gece buzdolabında dinlenmiş, ertesi gün kıvamını bulmuş olur. Mümkünse iki gün bekletmenizi öneririm. Buzdolabında bekletme süresi  uzatılırsa kıvamı  daha iyi olur.

8- Eğer bir kilodan fazla sütten mayalayacaksanız,tek bir kap yerine çeşitli ölçülerdeki kaplarda mayalayın. Kullanımı daha kolay olacaktır.


Afiyet olsun


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder