5 Eylül 2015 Cumartesi

KAVANOZDA YAPRAK SAKLAMA



Kış için hazırlıkların yapıldığı bu günlerde bende yazın yaptığım yaprak saklama yöntemini yazmak istedim. Neden bu kadar bekledin derseniz ilk defa yaptığım için bozulup bozulmayacağını bilemedim. Ve şimdiye kadar bozulmadı :)) Bu sene için geç kaldım biliyorum ama önümüzdeki sene yaprak zamanı belki sizlere yardımcı olur.
Kış için daha önce salamura yaprak alıyordum. O da bazen fazla tuzlu bazen de yapraklar çok iri ve damarlı olabiliyordu.İnternette salamura veya derin dondurucuda saklama dışında nasıl yapabilirim diye araştırırken bir kaç farklı şekilde kavanozda yapıldığını okudum. Ve 1 kilo yaprakla denemeye karar verdim. Yapımı kolay eminim ki sarması da lezzetli olacak...
Gelelim nasıl yaptığıma,

MALZEMELER

Asma yaprağı (İstediğiniz miktarda)
Cam kavanoz ve kapakları
Büyük tencere
Su

YAPILIŞI

1- Yaprakları yıkayın, suyunu süzün.
2- Yaprakların suyu süzülürken kavanoz kapaklarını 10 dk kadar kaynatın. Sıcak suda bekletin.
3- Yaprakları 10 - 15 tane olacak şekilde üst üste koyun. Sonra üçe veya dörde katlayarak temiz ve kuru kavanozlara sıkıca yerleştirin.


4- Kavanozlarda hiç yer kalmamacasına yerleştirdiğiniz zaman kaynattığımız kapakları sıkıca kapatın. Kapaklar sıcak olacağı için havlu veya bez yardımıyla kapatmanızı öneririm.

5- Yaprakların tamamını yerleştirip kavanozların kapaklarını kapatınca büyük bir tencereye kavanozları kapaklar aşağıda kalacak şekilde yerleştirelim.
6- Tencereye yaklaşık yarısına kadar su koyalım. Kavanozlar sallanmaya başlayıncaya kadar su koyun. Kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca ocağın altını kısın.

 
7- Yaprakların alt kısımdan başlayarak yavaş yavaş sararmaya başladığını göreceksiniz. Tamamı sararınca ocağın altını kapatın.
8- Kavanozları yine kapaklar altta kalacak şekilde bir havlunun üstüne alın. Bir gece böyle bekletin. Hiç kıpırdatmayın.
9- Ertesi gün kapakları kontrol edin. Herhangi bir sorun yoksa güneş görmeyen bir yere kaldırın. Artık yapraklarınız kışın kullanmak üzere hazır...


Dikkat etmeniz gerekenler;
* Mutlaka yeni kapak kullanın ve kullanmadan önce kaynatın.
* Kavanozunuzun büyüklüğü bir pişirimlik kadar olmalı.
* Bir gece beklettikten sonra kapaklarda sızma olmamalı ve dışa doğru bombeli durmamalı.
* Yaprak alırken yeni toplanmış, yumuşak ve damarsız olmasına dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder