5 Nisan 2016 Salı

 

KARIŞIK OTLU BÖREK



Nisan ayının gelmesiyle bahar kendini iyice belli etti. Hatta bu sene yaz daha erken gelecek gibi görünüyor. Şimdiden kısa kollularla dolaşmaya başladık bile.
Ama ben havaların biraz daha serin gitmesini istiyorum bu sene aslında. Çünkü kızım üniversite sınavlarına hazırlanıyor. LYS sınavları 2,5 ay sonra ve bu şekilde giderse Haziran'da İzmir durulmaz hale gelecek. Kızımda dahil olmak üzere sınava girecek tüm gençlerimizin Allah yardımcısı olsun, emekleri boşa gitmesin...

Baharın yüzünü göstermesiyle pazar tezgahlarında otlar yerini almaya başladı. Taze otların salatası, kavurması ve tabii ki böreği nefis olur :)) Pazarda karışık ot bulunca börek yapma fırsatını kaçırmadım.


Malzemeler :

 1- 1 kg karışık ot (ıspanak, ısırgan otu, ebegümeci, arapsaçı, gelincik, hardal otu, leylek gagası, turp otu ,pırasa ) 
 2- 4 yufka
 3- 250 - 300 gr  beyaz peynir  (Damak tadınıza göre beyaz peynir miktarını arttırıp ,azaltabilirsiniz.)
 4- 2 yumurta
 5- Yarım su bardağı zeytinyağ
 6- Yarım su bardağı süt
 7- Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber
 8- Üzeri için susam ya da çörek otu

Yapılışı :

 1- Otlar bol su içinde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkanır,süzülür.
 2- İri parçalar halinde koparılır ve tuzla ovulur.
 3- Otlar çukur bir kap içine alınır. Rendelenmiş veya ufalanmış peynir ve arzu edilen baharatlarla karıştırılır.
 4- Başka bir kapta zeytinyağ ,süt ve yumurtalar karıştırılarak yufkaların üzerine sürülecek sos elde edilir.
 5-Yufkalardan bir tanesi açılır, hazırlanan sos kaşıkla üstüne sürülür. Yufka tam ortadan olmayacak şekilde ikiye katlanır. Yine birkaç kaşık sos sürülür.
 6- Hazırlanan otlu iç kenara şerit halinde koyulur. Yufka rulo şeklinde sarılır. Tepsiye yerleştirilir.
 7- Diğer yufkalara da sırayla aynı işlemler yapılır.
 8- Kalan sos böreklerin üzerine sürülür. Üstüne çörek otu veya susam serpilir.
 9-Pişirmeden önce rulo şeklindeki yufkaları yaklaşık dört parmak uzunluğunda keserseniz piştikten sonra servisi daha kolay olur.


10- 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.( Yaklaşık 45 - 50 dk arası )
  
Tepsiyi fırından çıkarıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Yanında demlenmiş bir çayla nefis olacak...
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder